zwanen 

Wat is Yoga en Meditatie?

WAT IS YOGA?
Yoga is niet een religie maar een manier van leven. Het leert ons gezonder, rustiger en geconcentreerder te worden met een gevoel van innerlijke vreugde. Door Yoga leer je jezelf kennen - je lichaam, adem, zenuwstelsel, zintuigen, denken en geest - .
Het woord Yoga betekent Verbinding met dit alles.

WAT IS RAJA YOGA?
Raja Yoga is een 8-voudig stappenplan, dat leidt naar Zelf-Realisatie. Het omvat de inzichten van alle andere yogastromingen. Raja Yoga is een wetenschap, die gebaseerd is op filosofische en praktische richtlijnen en oefeningen, dat zich al duizenden jaren heeft bewezen.
Voor meer info: Lesopbouw:
Hatha Yoga is een onderdeel van de Raja Yoga

WAT IS HATHA YOGA?
Hatha Yoga is het fysieke aspect van de yoga-beoefening met de nadruk op lichamelijke houdingen (asanas) en specifieke ademoefeningen (pranayamas). Het leidt naar balans, harmonie en integratie van het lichaam, de adem en het denken.

Ha betekent zon of de symbolische expressie van mannelijke-rechtse-actieve-positieve energie. Tha betekent maan of de symbolische expressie van vrouwelijke-linkse-passieve-negatieve energie.

Hatha Yoga betekent dus: beoefening van verbinding van de zon en de maan kwaliteiten.

Volgens de yoga filosofie bevinden de positieve (zon) en de negatieve (maan) energieën zich in het lichaam en de geest.

WAT IS MEDITATIE?

  • Meditatie is training van de geest om naar binnen te keren, éénpuntig en kalm te worden en het bewustzijn te doen uitbreiden.
  • Meditatie is goed voor iedereen, ongeacht je Geloof, Cultuur of Religie.
  • Meditatie is een techniek, die Gezondheid in ieders levensstijl brengt.
  • Meditatie is een proces om het denken te kalmeren, wat rust, concentratie en positiviteit brengt.